Materiale noi folosite în restaurare - Linfosolid, Linfoil PDF Imprimare Email
Autor Laura Hangiu   
Marţi, 06 Septembrie 2016 07:14

Linfosolid Linfoil_1

Consolidarea lemnului deteriorat de insecte – Linfosolid, Linfoil [1]

 

În domeniul conservării și restaurării operelor de artă, lemnul degradat este de obicei consolidat folosind produse sintetice care penetrează în structura lemnului pentru a-i reda proprietățile mecanice. Eficiența unor astfel de tratamente depinde de adâncimea de penetrare, natura consolidantului folosit și de remanența acestuia în celulele și pereții celulari ai lemnului.

Există multe întrebări referitoare la eficiența consolidanților folosiți pentru lemnul degradat, pornind de la diferențele nu doar dintre speciile lemnoase, ci și ale acelorași specii, la degradările diferite ale lemnului de către micro-organisme și insecte. Stabilirea eficienței unui consolidant se referă la proprietățile mecanice ale lemnului și la porozitatea acestuia.

 Două produse ale firmei GEAL s.r.l. (Italia), Linfosolid și Linfoil au fost testate pentru a le putea evalua eficiența ca produse de consolidare ale lemnului degradat. Linfosolid este o soluție polimerică de meta-acrilat de izobutil (9 wt.%) în acetonă și white spirit, iar Linfoil este folosit pentru protecția lemnului și conține o soluție de ulei de in în white spirit, cu cantități reduse de rășini alchidice, ceruri naturale și minerale.


Linfosolid Linfoil_2 Tratamentele de consolidare se aplică prin pensulare pe suprafața lemnului, repetând operațiunea după 24h. În urma testelor efectuate pe diferite specii de lemn, s-a constatat că un amestec format din cele două produse va da un rezultat mai bun decât dacă aplicarea lor se va face în faze diferite. Amestecând consolidantul (Linosolid) cu produsul de protecție (Linoil) se va obține o soluție cu o vâscozitate mai mică, ce va permite penetrarea mai în profunzime, iar evaporarea va fi încetinită.

S-a constatat o îmbunătățire a proprietăților mecanice (rezistența la îndoire a crescut cu 20%) ale lemnului degradat în urma tratamentului cu Linosolid-Linoil, aplicat în mai multe etape. În schimb, lemnul de stejar, deși tratat cu același amestec și respectând numărul aplicărilor ca și în cazul bradului și al fagului, nu a arătat îmbunătățiri ale proprietăților mecanice.

Acest rezultat poate fi explicat de distribuția porilor, diferită în cazul stejarului față de cel al bradului și fagului. Fagul, deși aparține foioaselor, are o structură poroasă difuză, spre deosebire de stejar care care o structură poroasă inelară cu pori mai mari de 100µm. Această diferență este foarte importantă atunci când se are în vedere aplicarea unui tratament de consolidare prin impregnare. În funcție de porozitatea speciei și de sistemul capilar caracteristic, structura lemnoasă permite consolidantului să penetreze în adâncime, chiar și în direcțiile tangențială și radială.


Nu se poate indica un consolidant general valabil pentru toate speciile de lemn și chiar și atunci când speciile sunt aceleași, comportamentul fiecărui obiect de lemn în parte diferă în funcție de porozitate. Această caracteristică a lemnului este influențată de starea de degradare în care obiectul se află.


 

Materialul de intervenție nu trebuie privit independent de opera de artă, ci în strânsă legătură cu aceasta. Valoarea unei opere de artă este dată nu doar de expresia artistică pe care o transmite, ci și de materia prin care aceasta se manifestă. Nu putem vorbi de restaurare doar dintr-o perspectivă estetică, a formei, ci trebuie să includem în studiul nostru materia operei de artă, acea subtanță care ”servește epifaniei imaginii” [C. Brandi, Teoria Restaurării].

O operă de artă continuă să existe în măsura în care materia acesteia îi poate susține structura și aspectul. Altfel spus, cunoașterea aprofundată a materialului din care este alcătuită opera de artă reprezintă punctul de plecare al studiului ce urmărește dezvoltarea unor materiale noi de intervenție. Caracteristicile materialului de intervenție diferă de la caz la caz, dar toate au același scop și anume, de a reda, într-o măsură mai mică sau mai mare, proprietățile mecanice, fizice și chimice ale materialelor originale. Un principiu important în alegerea materialelor de intervenție îl reprezintă compatibilitatea și reversibilitatea.

 [1] Lionetto F., Frigione M., Mechanical and natural durability properties of wood treated with a novel
organic preservative/consolidant product, J Mater Design (2009), doi: 10.1016/j.matdes.2008.12.010
 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook

Editura ACS

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com