pictura murala
Cercetarea și restaurarea decoraţiilor și picturilor murale de la Casa Fronius din Sighişoara, secolul al XVII-lea PDF Imprimare Email
Autor Romeo Gheorghiță   
Luni, 14 Noiembrie 2016 19:36

 

casa froniusCercetarea și restaurarea au pus în evidenţă aspecte ale arhitecturii şi ale decoraţiei, care înscriu Casa Fronius în tipologia caselor din oraşele transilvănene, în perioada secolelor XVI-XVII.

Monument istoric, Casa Fronius, aparține sitului – UNESCO-Cetatea Medievală Sighişoara și contribuie la valoarea acesteia, prin vechimea şi autenticitatea planului casei, prin materialele sau tehnicile de construcţie şi decorare.

 
Biserica Sf. Nicolae din Coşula, Botoşani. Restaurarea picturii murale PDF Imprimare Email
Autor Carmen Solomonea, Maria - Magdalena Drobotă   
Vineri, 28 Octombrie 2016 12:49

Naos general_dupaÎn vremea lui Petru Rareș, bucurându-se de aprecierea domnitorului, vistiernicul Mateiaș, înalță la Coșula în anul 1535 o biserică închinată Sfântului Nicolae.

Biserica Mănăstirii Coșula se aseamănă prin planul de construcție (triconc cu abside laterale decroșate), simplitate și eleganță cu ctitoriile ștefaniene de la Pătrăuți și Sfântul Ilie din Suceava. Compartimentarea interiorului în cele trei încăperi: altar, naos și pronaos este evidentă și la exterior. Astfel, pereții drepți ai fațadelor sunt cei ai pronaosului, naosul este marcat de absidele laterale. Acestea, împreună cu absida altarului sunt subliniate de firide elegante deasupra cărora străjuiește un șir de ocnițe ce încinge întreaga biserică până pe fațada de vest. Același sistem este folosit și la decorarea turlei care încoronează naosul bisericii.

 
Echipa de restaurare - Biserica Doamnei, București PDF Imprimare Email
Autor Elena Vasilica Martin   
Vineri, 28 Octombrie 2016 11:07

 Echilibrul între prietenie și profesionalism


rezolutie insuficientȘantierele de restaurare de pictură murală sunt șantiere dificile, de cele mai multe ori acestea sunt departe de marile orașe și presupun acceptarea unor condiții de lucru sau de existență zilnică modeste.

Alegerea unei echipe cu ajutorul căreia să poți desfășura activitățile pentru care te-ai angajat este esențială pentru succesul oricărui proiect.

 
Pictura murală a bisericii Doamnei, București PDF Imprimare Email
Autor Dan Mohanu   
Miercuri, 26 Octombrie 2016 09:43

O nouă restituire a ansambului iconografic

 

bis doamneiBiserica Doamnei, purtând hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, a fost zidită prin grija Doamnei Maria, soţia voievodului Şerban Cantacuzino (1678-1688), ctitorul bisericii de lemn ce se afla pe locul noii biserici și slujise drept paraclis domnesc. Construită, aşa cum arată pisania de deasupra portalului, la 1683, noua biserică se ridica pe terenul ajuns în stăpânirea voievodului, nu departe de mănăstirea Sărindar, monument bucureştean dispărut. În apropierea bisericii, spre nord-vest, se aflau casele beizadelelor, iar mai spre vest urmau casele domneşti. Întreaga așezare bucureşteană din jurul bisericii se constituia la 1864 în mahalaua de „la Biserica Doamnei”, iar ctitoria cantacuzină reprezenta unul din reperele importante ale centrului medieval al Capitalei. Ctitoria Doamnei Maria Cantacuzino a fost închinată la 28 octombrie 1689 Mănăstirii Cotroceni – la rândul ei ctitorie cantacuzină a voievodului Şerban – prin actul întocmit înaintea Patriarhului Ierusalimului, Dosoftei.

 
Restaurarea picturilor murale din nava bisericii unitariene din Dârjiu PDF Imprimare Email
Autor Pál Péter, Kiss Lóránd   
Duminică, 23 Octombrie 2016 10:55

32Localitatea Dârjiu se găsește în partea de sud-vest a județului Harghita, în zona de contact cu Ținutul Crăiesc (zonă cu autoadministrație săsească până în secolul XX). Prima atestare documentară a localității provine din decima papală din anul 1332, sub numele de „Ders”. Biserica unitariană fortificată este situată în centrul localității. Este alcătuită din navă dreptunghiulară și altar poligonal. Deasupra navei și altarului este un etaj supraînălțat fortificat, realizat la sfârșitul secolului al XV-lea. Biserica este înconjurată de un zid de apărare cu plan dreptunghiular, cu patru turnuri de apărare la colțuri și cu un turn al porții, ulterior supraînălțat și modificat (secolul XIX) în turn clopotniță. 

 
<< Început < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Următor > Sfârşit >>

Pagna 1 din 10

Editura ACS

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com