Degradări ale stratului de culoare - pictură murală PDF Imprimare Email
Autor Anca Dina   
Miercuri, 02 Decembrie 2009 01:18

sucevita_absida_de_sud_semicalota_decoeziune_2_micPurtător al mesajului artistic, stratul de culoare este mult mai fragil decât stratul suport. Stratul de culoare preia degradările suportului său, pe care, sub influenţa factorilor externi, le amplifică.

Integritatea stratului de culoare, în cazul unor degradări accentuate, poate fi afectată de atingeri uşoare sau de curenţii de aer. Aşadar, nu întâmplător insistăm asupra ideii ca suprafeţele cu pictură să nu fie atinse. Atenţionarea este cu atât mai justificată cu cât anumite forme de degradare nu pot fi observate decât de un ochi avizat şi cu mijloacele de evidenţiere specifice (în special prin lumina razantă).

00_sucevita_ext_exf_2 00_sucevita_exterior_detaliu

Formele de degradare ale stratului de culoare au drept cauze, ca şi în cazul suportului, factori interni şi externi. Parte integrantă a unui ansamblu, pictura murală este afectată de  sursele de umiditate, de degradările suportului, dar şi de o serie de factori externi, între care un rol important îl joacă omul.

Principalele degradări se aseamănă cu cele descrise la stratul suport, dar formele pe care le îmbracă sunt influenţate de consistenţa redusă a stratului de culoare. De specificat că, în general, diferitele forme de degradare se întrepătrund. Prin procesele continue de pierdere a stratului de culoare, imaginea devine tot mai puţin vizibilă.

Tipurile de degradări specifice sunt:

• pierderea aderenţei, exfolieri - desprinderi dintre stratul de culoare şi stratul suport sub formă de umflături, pante de acoperiş sau solzi;
• pierderea coeziunii, cauzată de pierderea proprietăţilor liantului. Pigmentul are un aspect prăfos şi se îndepărtează uşor la contact;
• lacune şi eroziuni, caracterizate prin pierderea unei părţi din consistenţa stratului de culoare.

 

0_targoviste_portret_exfoliat 00_arbore_aur
00_targoviste_iisus_exfolieri 00_sf_ioan_exfolieri_2
 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook

Our valuable member Anca Dina has been with us since Sâmbătă, 21 Noiembrie 2009.


Alte articole publicate de acest autor


Editura ACS

Muzeul Ascuns

Arbore 14 mic pt site

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com