patrimoniu
Colecții cu peste 2.500 opere de artă în Muzeul Județean Vâlcea
patrimoniu - Stiati ca?
Autor Scrociob Diana   
Marţi, 18 Iulie 2017 10:58

 

Screenshot 2017-07-04_16.38.18

Știați că:


Din cadrul Muzeului Județean “Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea face parte și Muzeul de artă „Casa Simian”. Acesta este adăpostit într-o casă construită între 1937-1941 de arhitecții Gheorghe Simotta și Nicolae Lupu pentru familia Simian, familie al cărui nume este legat de fabrica de tăbăcărie din oraș.


Distribuția spațială cu săli elegante, elemente decorative bogate, curtea interioară cu portic și grădină terasată, stilul eclectic dar armonios al clădirii impresionează vizitatorul.

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Descoperiri prin restaurare. O secvență de la biserca Mănăstirii Golia
patrimoniu - Iconografie
Autor Tereza Sinigalia   
Marţi, 15 Noiembrie 2016 12:33

 

Dna SinigaliaO secvență de la biserica Mănăstirii Golia

Restaurarea picturii murale de la Golia a facut vizibile detalii necunoscute.

„Surpriza” constă în descoperirea într-unul dintre cele mai neobişnuite locuri din biserică a unei teme unice în pictura de la noi şi extrem de rară în aria culturală postbizantină.

Scena se află în spaţiul proscomidiei, pe peretele de nord, particularizată atât prin temă cât şi prin contextul  creat în jurul său imagistic

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Patrimoniul pe înțelesul celor mici - Vizitând un lăcaș de cult (II)
patrimoniu - patrimoniu pentru copii
Autor Laura Hangiu   
Vineri, 11 Noiembrie 2016 10:36

 

Fig.4 plan_stavroVizitând un lăcaș de cult

 

Trecând pragul bisericii ajungem într-o primă încăpere, pornaosul. Aici, în funcție de specificul perioadei în care biserica a fost construită întâlnim un anumit stil al picturii murale cu decorații mai mult sau mai puțin bogate, cu scene din sinaxar și, în zona inferioară, tabloul votiv ce-i înfățișează pe ctitorii bisericii. Sinaxarul este un calendar în care sunt descrise pe scurt viețile sfinților.

Spațiul pronaosului este deseori separat de cel al naosului fie printr-o serie de arce care se sprijină pe coloane, fie printr-un perete despărțitor.

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Patrimoniul pe înțelesul celor mici - Vizitând un lăcaș de cult (I)
patrimoniu - patrimoniu pentru copii
Autor Laura Hangiu   
Vineri, 11 Noiembrie 2016 10:15

 

Fig.2Vizitând un lăcaș de cult 

 

Am învățat cum să privim monumentele și am descoperit elementele decorative ce-i dau identitate și-i construiesc personalitatea, iar acum suntem pregătiți să ne îndreptăm atenția și către lăcașurile de cult.

Deseori am intrat într-o biserică, dar oare am realizat că ea este îndreptată întodeauna către est? Că în interior găsim anumite obiecte de mobilier și picturi murale specifice edificiilor de cult religios? Haideți să ne imaginam o vizită la biserica Stavropoleos și să notăm pe parcurs elementele structurale și decorative ce alcătuiesc acest edificiu.

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Elementele structurale, funcționale și estetice
patrimoniu - patrimoniu pentru copii
Autor Laura Hangiu   
Vineri, 11 Noiembrie 2016 09:11

 

harta elementelor_decorative-1_coverElementele structurale, funcționale și estetice

 

Orice clădire este alcătuită din elemente structurale, dar și dintr-o serie de elemente decorative specifice stilului căruia îi aparține. Atunci când spunem elemente structurale ne referim de fapt la rezistența și stabilitatea clădirii.

E mai ușor să ne imaginăm structura ca pe un schelet pe care elementele decorative se sprijină. Identitatea și valoarea unei clădiri, a unei construcții sunt date de elementele decorativ-estetice pe care aceasta le are.

Atunci când vorbim de elemente decorative ne referim la ancadramente, frontoane, coloane, capiteluri, reliefuri, feronerie, picturi murale, vitralii. Dar știm oare ce reprezintă toate aceste elemente și unde le putem întâlni? Haideți mai întâi să le definim, iar apoi să atribuim fiecărei definiții imaginea corespunzătoare.

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Patrimoniul pe înțelesul celor mici
patrimoniu - patrimoniu pentru copii
Autor Laura Hangiu   
Joi, 10 Noiembrie 2016 09:44

Identitatea unei monument

14713085 1496128920403509_8614348700462481790_oPrivind un monument ne dăm seama că, deși la prima vedere ne pare asemănător cu alte construcții deja văzute, încetul cu încetul el se distinge fie prin dimensiune, formă, materialele folosite, decorații, scopul pentru care a fost construit. Să luăm exemplul Arcului de Triumf.

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Preliminarii la o cercetare a falsurilor cu înșelăciune
patrimoniu - Stiati ca?
Autor Ioan Darida   
Marţi, 08 Noiembrie 2016 15:39ACS

Abordarea fenomenului falsificării operei de artă impune pentru început o necesară distincție între

cele două tipuri de falsuri pornind de la mecanismul producerii lor.

Falsul produs cu „bună credință”, fie că este vorba de încercarea iscusinței, fie că a rezultat prin intervenții de așa-zisă „restaurare” cu eludarea principiilor științifice ale acestui domeniu (caz în care nu poate fi evacuată culpa).

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Patrimoniu construit, germanitate și identitate locală în Transilvania-Banat
patrimoniu - Impresii de călătorie
Autor Andreea Zamfira   
Marţi, 25 Octombrie 2016 10:37

Biertan Sibiu_20130623_9577_323Regiunea Transilvania-Banat este reprezentată discursiv ca „leagăn istoric” atât de locuitorii români cât și de etnicii germani (sași, șvabi, landleri etc.). Aici, bisericile fortificate dar chiar și casele obișnuite având arhitectură germanică – unele dintre acestea părăsite, în ruină, altele restaurate în ultimii ani, pentru a fi re-utilizate / re-locuite ori redate circuitului turistic-muzeal –, joacă un dublu rol în procesul de construcție a identităților locale.Pe de o parte, ele stau mărturie vie a prezenței de secole a germanilor în aceste locuri și servesc drept simboluri cultural-istorice ale comunității atestate pentru prima oară în 1224. Pe de altă parte, odată cu trecerea timpului, ele au ajuns să fie investite cu semnificații identitare de către ceilalți localnici, români dar nu numai români, iar acest lucru, aparent curios, se produce ca o consecință a nevoii de apropriere simbolico-afectivă a spațiului locuit, natal sau nu neapărat.

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Să privim și să înțelegem monumentele
patrimoniu - patrimoniu pentru copii
Autor Laura Hangiu   
Marţi, 11 Octombrie 2016 13:08

sigla monumentPatrimoniul cultural imobil cuprinde clădiri, ansambluri de clădiri, situri arheologice adică tot ceea ce are valoare artistică și istorică și nu poate fi mutat dintr-un loc în altul. Monumentele fac parte din această categorie a patrimoniului cultural și, pentru a putea fi identificate mai ușor, fiecăruia i s-a atribuit un cod. Adesea am văzut în dreptul monumentului plăcuțe care, în primă fază, ni se par asemănătoare, dar care de fapt sunt un fel de carte de identitate a monumentului. Există o cheie cu ajutorul căreia putem descifra codul înscris pe o astfel de plăcuță și care se numește codul LMI. Acesta reprezintă codul asociat monumentelor enumerate în Lista Monumentelor Istorice (LMI) din România.

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Să privim și să înțelegem monumentele
patrimoniu - patrimoniu pentru copii
Autor Laura Hangiu   
Marţi, 11 Octombrie 2016 12:57

Cine degradează monumentele?


14625505 1301569699856265_194067980_nSunt mulți factori care degradează monumentele, dar principalul vinovat este chiar omul. Nepăsarea și indiferența pe care oamenii le-o arată monumentelor duc la ”îmbolnăvirea” acestora și, în cele din urmă, la dispariția lor. Trebuie să îngrijim monumentele, la fel cum avem grijă de un om bătrân, care ne-a învățat și ne-a ocrotit.

 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
<< Început < Anterior 1 2 3 Următor > Sfârşit >>

Pagna 1 din 3

Editura ACS

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com